VERKSAMHETEN 2009 -2010

Under de senaste åren har verksamheten handlat om att slutföra några arbetsintensiva projekt. Danskinspirerade schalar med aktivt och passivt garn var tidvis en stor utmaning för sina vävare: Ulla och Marianne. Lena, Akki och Ulla tog sig för att väva dukar i lin där inslaget kom från Akkis mormor (Maria Jönsson) och därmed ett nästan 100 år gammalt garn. Mönstret var i munkabälte och dukarna blev – enligt de stolta väverskorna -  väldigt fina.  De  ses på bild!

Ett projekt har varat länge – våra vita handdukar i halvlinne. Fina har de blivit och projektet har varit en fast grund under hela verksamhetsperioden! Några har t.o.m. utmanat sig själva genom att väva alternativet gåsöga…  En av vävstolarna har haft ett annat långgående projekt – tärningsväv – som resulterat i ett stort antal väskor.

Några medlemmar har tyvärr slutat, Lena och Kajsa, och gruppen har under drygt ett halvår bestått av lite få men naggande goa och flitiga medlemmar.

Varma goa plädar – har under det gånga året kommit att bli lite av en favorit på vävstugan - då det inte bara har vävts i en omgång utan tre omgångar! Bilderna visar resultatet av plädar som vävts med bl.a. Klippangarn, skänkt ullgarn samt av ett sydafrikanskt mohairgarn.

Några mattor har givetvis också tillverkats. Ormamattor med jeanstrasor, med färgglada trasor i orange och avslutningsvis blir det under 2011 också en massa i vitt med samma mönster. Därutöver har mattor vävts i jerseytrasor med olika varianter av gåsögon och rosengångar vävts.

En av gruppens nyare medlemmar – Cecilia - har med sitt stora intresse för yllebroderier introducerat vävning av bakstycken till broderade kuddar. Hennes färg- och mönster -kombinationer kan närmast karaktäriseras som expressionistiska!

Höstterminen 2010 inleddes meden ny och efterlängtad medlem Gun som vi hoppas trivs i sitt nya vävgäng. Gun avslutade tärningsväven med en väska även till sig…..

Självklart blev det i slutet av oktober också ett traditionellt besök på Glimåkramässan där vi fick en inspiration till ett påtänkt kommande projekt – ryavävning – då eleverna från Grimslövs folkhögskola gjort fantasirika sittunderlägg just i rya. Turen till Glimåkra avslutades på Denningrums gårdsbutik långt in i Brobyskogen. Gäss, kycklingar och en kalkon blev resultatet av den extra turen, vilket på alla sätt förgyllde Allhelgonahelg och Mårtenshelgen för några familjer  i Vellinge kommun!